Karaten är svår att beskriva med några få ord. Man kan säga att det är en gammal stridskonst som har utvecklats till idrott, som bedrivs efter mycket bestämda former och regler. Karaten har tillkommit i rent självförsvarssyfte. Ordet karate är sammanställt av de japanska orden KARA = tom och TE = hand. Träningen i de klubbar som sysslar med karate på ett seriöst sätt är grundligt genomtänkt. Tränar man på detta sätt kommer man att ha mycket större glädje av själva utövandet än om man låter sig luras av "lättköpt" kunskap som egentligen inte lär ut någonting alls. I Shotokan karateklubb bedrivs karate sportmässigt, men träningen följer de gamla principerna. Slag, sparkar och blockeringar som karaten till stor del består av, utföres med maximal snabbhet och styrka, samtidigt som de övas om och om igen. För detta behövs koncentration och mycket god kontroll av rörelserna. Som fysisk träning är karate nästan utan motsvarighet - genom dess dynamiska rörelser av hela kroppen får man en mycket allsidig träning, samtidigt som man utvecklar snabbhet, koordination, mjukhet och balans. Träningen skall hela tiden syfta till självbehärskning. Genom att behärska våld ska man avstå ifrån det.


Gamla karatemästare har sagt att den riktiga mästaren är den som lärt sig konsten till fulländning, men aldrig behövt använda den...

Vem kan träna karate?

För att börja träna karate spelar åldern ingen större roll, inte heller om du är kille eller tjej. Det behövs ej heller några förkunskaper. Vissa ser karaten som en tävlingsidrott, andra som motion eller självförsvar. I Shotokan Karateklubb har vi satsat mycket på att de som vill tävla tidigt skall ha möjlighet till detta. Många medlemmar tränar dock för sin egen skull utan tanke på tävling. Vi har under åren haft många stora framgångar både med landslagsuppdrag och SM-medljer.


Vad skall man använda karaten till?

De flesta som tränar karate gör det som intresse och för motionens skull. Träningen ger en stark och smidig kropp. Karaten är naturligtvis användbar som självförsvar när man uppnått en högre färdighet.

Du får lära dig koncentration, reaktionssnabbhet och timing - karaten är en reaktionssport!

JKA

Shotokan Karateklubb Hbg, Bergavägen 8, 254 66 Helsingborg, Sweden, Tel. 042-16 01 01

VI SATSAR PÅ SHOTOKAN KARATEKLUBB HBG OCH DESS FRAMTID